Print
U Majstoru 3-4/2015 čitajte: Home connect // Makeover u industrijskom stilu // Svjetska izložba 3D printera // Isušivanje zidova // Energija skupljena u hodu // Nevidljivi solarni modul // Uvijek dovoljno struje // elektronika: Brža izrada pločice // Interaktivna školica Pametne posude // Udobnost i toplina // Novi život starih zgrada // GEALAN za novogradnju i obnovu // Gorenje: Brzo, slasno i čisto….

U broju 3-4/2015 čitajte:
Home connectInternet i globalizacija uhvatili su razvojni zamah, a pritom mogu uvelike pomoći tvrtke poput Boscha koji je na CES-u je pokazao inteligentna rješenja osmišljena za praktičan, i siguran život koja uključuju sve od pametnih senzora do pametnih energetskih, mobilnih, automatiziranih rješenja, od pametnog softvera do pametnih uređaja i alata.

Makeover u industrijskom stiluUređujete li stan uz ograničeni budžet odlučite se za industrijski stil koji dozvoljava primjenu i kombinacije prirodnih materijala i opremanje starim komadima namještaja. Taj trend razvijen pri prenamjeni industrijskih objekata ima sve više poklonika jer se neobrađene površina mogu odlično uklopiti u moderan stan uz manje troškove.

Svjetska izložba 3D printeraU Burbanku, nedaleko Los Angelesa, održana je krajem siječnja Svjetska izložba 3D-printanja (3D Printer World Expo). Izložbeni prostor bio je rasprodan, a tisuće posjetitelja ispunjavale su ga tijekom tri dana neviđenom gužvom.
Izloženo je oko 40 printera iz cijelog svijeta, a uz njih i mnogi novi materijali za printanje.

Isušivanje zidovaPoznato je da prebrzo useljavanje nakon gradnje bez temeljitog isparavanja vode iz svih ugrađenih materijala izaziva sindrom bolesne kuće. Iako se o tom problemu kod nas malo govori, posljedice su vidljive od šteta na instalacijama, do pojave gljivica, plijesni i truleži u dobro zatvorenim prostorima.
Energija skupljena u hodu Vjerovali ili ne, osmišljen je uređaj koji se ugrađuje u potplat cipele i prikuplja kinetičku energiju dok hodate. Ima i sklop koji je odmah pretvara u električnu pa se može iskoristiti za punjenje baterija u ručnom satu.Nevidljivi solarni modul Solarni moduli za skupljanje sunčeve energije neprestano se razvijaju i unapređuju, a sad je znanost došla to tog stupnja da čak ne moraju biti ni vidljivi.
Interaktivna školica Digitalno doba i kompjutori uvelike utječu na mijenjanje životnih navika. Velika većina ljudi, a pogotovo djece sve više vremena provodi sjedeći i zureći u ekran koji nas mami svojim nepreglednim mogućnostima nudeći pregled zbivanja i informacija iz cijelog svijeta.
Pametne posudeFrancuska tvrtka Parrot predstavila je na sajmu potrošačke elektronike CES u Las Vegasu dva nova pametna uređaja koji se temelje na senzorskoj flower power tehnologiji objavljenoj prije dvije godine, a osmišljeni su da svakodnevno brinu o vašim biljkama u lončanicama kad nemate dovoljno vremena za brigu o njima ili kad vas duže nema kod kuće.
Udobnost i toplina Najveći i po novostima najzanimljiviji europski sajam namještaja kelnski IMM održan od 19. do 25. siječnja i ove je godine okupio proizvođače i poslovne ljude iz cijelog svijeta. Zračio je pozitivnom atmosferom, prepunom znatiželjnih posjetitelja i užurbanih izlagača koji su ispunili svih jedanaest paviljona sajma od kojih su neki i na tri kata.
Novi život starih zgradaOtkad je svijet zapao u recesiju koja je opustošila sve zemlje, manje je posla i radnih mjesta, manje je novca za osnovne potrebe, a najviše je pogođen srednji sloj koji je bio motor razvoja. Oporavak je težak i spor, a posljedice se najjače osjećaju u građevinarstvu.
Trostruka stakla i dublji profili GEALAN za novogradnju i obnovu
Prozori su najslabije točke u dobro izoliranom vanjskom zidu. Da bi ponudili toplinsku zaštitu otvora usklađenu s ostalim površinama, današnji su prozori sofisticirane konstrukcije u kojima ostakljenje ima najvažniju ulogu.
Brzo, slasno i čistoUgradbene pećnice Gorenje HomeMade pravi su pomoćnici, jer za zamamno mirisni kruh i slasnu pečenku brine najnovija tehnologija. Na temelju iskustva i primjedbi kupaca inženjeri i nutricionisti oblikovali su promišljene kombinacije grijača, temperature i vremena i pretvorili ih u nove programe.
Formula za uspjehIntervju: Marko Bubaš
Udruga inovatora Hrvatske jedna je od najvažnijih, najuvaženijih i najdugotrajnijih institucija te vrste koja svojim članovima pruža punu podršku u razvoju inovativnih proizvoda od ideje do tržišta. O situaciji u inovatorstvu, o poticajnoj strategiji i daljnjim planovima govori predsjednik Udruge inovatora Hrvatske gospodin Marko Bubaš.
Milijun kuna za kreativne idejeZagrebačka banka podržava inovativne i tržišno utemeljene poduzetničke i startup projekte kojima iskustvom i stručnošću nastoji omogućiti da budu uspješni, održivi i konkurentni. Konkretna financijska potpora poduzetnicima je i natječaj Moj Zaba Start kojim Zagrebačka banka nagrađuje najbolje ideje i projekte pružanjem stručne, konzultativne i financijske potpore.
Inovacijama u budućnostOve godine Saint-Gobain slavi 350. obljetnicu koju će obilježiti promicanjem svoje povijesti, ali s pogledom čvrsto usmjerenim u budućnost. Proslave i mnogi razni događaji koji su počeli 9. siječnja u Šangaju održavat će se tijekom godine sve do listopada kad će se održati završna proslava u Parizu.
Uvijek dovoljno strujeU seriji o fotonaponskim otočnim sustavima nismo spominjali njihovu primjenu na vozilima i plovilima. Zahtjev i potrebe na njima su drukčiji od onih na kućama, radionicama ili farmama. O fotonaponskim centralama da ne govorimo. Na vozilima i plovilima najvažnije je sigurno i pouzdano prekretanje motora, što ovisi o energiji pohranjenoj u bateriji.
Elektronika
Brža izrada pločice
Prirodno vulkansko staklo - opsidijan postoji otkad i Zemlja, a u ljudskoj je upotrebi milenijima, još iz kamenog doba kad su naši preci od njega izrađivali oštre rezne alate i sječiva. No, teško je reći kad je otkriveno, jer se podaci iz raznih izvora razlikuju. Ipak, arheološki nalazi potvrđuju da je prvo staklo nastalo tehnološkim postupkom oko 3500 godina prije nove ere u obalnom pojasu Sirije, Mezopotamije i drevnog Egipta. Ne zna se je li izumitelj Babilonac, Feničanin ili Egipćanin, ali iz tog su doba pronađeni različiti ukrasni predmeti i staklene posude.
Tehnički vremeplov
Sjaj u pijesku
Prirodno vulkansko staklo - opsidijan postoji otkad i Zemlja, a u ljudskoj je upotrebi milenijima, još iz kamenog doba kad su naši preci od njega izrađivali oštre rezne alate i sječiva. No, teško je reći kad je otkriveno, jer se podaci iz raznih izvora razlikuju. Ipak, arheološki nalazi potvrđuju da je prvo staklo nastalo tehnološkim postupkom oko 3500 godina prije nove ere u obalnom pojasu Sirije, Mezopotamije i drevnog Egipta. Ne zna se je li izumitelj Babilonac, Feničanin ili Egipćanin, ali iz tog su doba pronađeni različiti ukrasni predmeti i staklene posude.
Croatian design superstoreOtvorenjem multifunkcionalnog dizajnerskog centra za promociju hrvatskog dizajna zagrebačka kulturno-turistička ponuda obogaćena je još jednim atraktivnim prostorom. Croatian Design Superstore nastanio se u Martićevoj 4 gdje je na gotovo tristo četvornih metara objedinjena stalna prezentacija i ponuda najboljeg hrvatskog dizajna, a tu će se pripremati i prateće edukativne, kreativne i promotivne aktivnosti te jedinstvena ugostiteljska ponuda.