U Majstoru 8-9-10/2017 čitajte: Stvari s mozgom / Obljetnica 60. rođendana elektromotora EM-1 / Moj prijatelj bot / LED i samo LED / Feritni ATX transformator / Priroda među zidovima / Pametni telefon na kotačima / Inovativno od otpada / Kućica Bob / Fotonapon na brodu / IPTV protiv satelitske televizije - novi omjer snaga...

U broju 8-9-10/2017 čitajte:
Moj prijatelj botLepeza proizvoda potrošačke robotike širi se sve brže što nas vodi korak bliže novim standardima održavanja stambenih prostora i obavljanja kućanskih poslova. Robotska budućnost već je pred vratima. Osmišljeni su softverski roboti - botovi koji mogu pratiti vaše ponašanje i raspoloženje, upamtiti navike i biti vam stalno na usluzi.

LED i samo LEDOsvjetljenje koje stvara ugodnu atmosferu za odmor i opuštanje više nije rezervirano samo za dnevni boravak. Kad je u pitanju uređenje suvremene kupaonice inovativna rasvjeta igra i tu ključnu ulogu. Zaboravite jako svjetlo koje bliješti nasred stropa, sad se traži umirujuća rasvjeta koja pozitivno djeluje pri kupanju i relaksiranju.

Priroda među zidovimaŽelite li u svoj dom ili ured unijeti dah prirode posegnite za zelenilom. Jedno od najpopularnijih rješenja su zeleni zidovi. no interijer ne mora biti zatvoren poput kutije. Istraživanja sa Sveučilišta u Oregonu pokazuju kako se u unutrašnji prostor može prenijeti prirodna atmosfera, što ima mnoge fizičke i psihološke prednosti.

Feritni ATX transformatorNaš suradnik Tihomir Benko dugo je smišljao način kako iskoristiti glavni feritni transformator iz neispravnih kompjutorskih ATX napajanja. Svaki od tih pokušaja bio je uvjetovan premotavanjem transformatora što nije jednostavno. Mehanički ga nije moguće rastaviti, jer je materijal jako krt, no s vremenom možete svladati tehniku.
Fleksibilni 4D materijali

Znanstvenici iz Nacionalnog laboratorija Lawrence Livermore (LLNL) postigli su veliko otkriće koje se može primijeniti u proizvodnji obuće, kaciga i zaštitne odjeće koja pod utjecajem tjelesne topline može mijenjati oblik.
3D mikroskopi za zemlje u razvoju

Primjena jeftine potrošačke elektronike u kombinaciji s 3D tiskanim dijelovima za izradu visokokvalitetnih medicinskih uređaja i instrumenata za znanstvena istraživanja smanjuje troškove na minimum.
Prijenosni nanospektrometar za otkrivanje opasnih spojeva

Izvanredni profesor kemije i biokemije na Sveučilištu North Texas, patentirao je algoritam koji radi s visokotehnološkim alatom za otkrivanje kemijskih tokova. Sada ga primjenjuje u tehnologiji koja može otkriti ne samo kemikalije već i biološke opasnosti…
Bez stresa kroz grad

Neprimjetna povezivost u pametnim gradovima može nam u budućnosti omogućiti da se lakše probijamo kroz gradski promet, jer povezana i automatizirana vožnja smanjuje stres, a posljedično i automobilske nesreće. Osim toga, elektromobilnost i moderni motori s unutrašnjim sagorijevanjem dio su rješenja i za poboljšanje kvalitete zraka u gradovima.
Staklena cigla sa solarnim ćelijama

Stručnjaci za obnovljive izvore energije razvijaju inovativnu tehnologiju koja može ubrzati ugradnju BIPV sustava (Building integrated photovoltaic systems) u zgrade nulte energije integriranjem fotonaponskih ćelija u građevni materijal. Inovativna cigla koja je nalik Teslinoj solarnoj pločici mogla bi zamijeniti tradicionalne cigle i žbuku i postati novi arhitekturni element za generiranje električne energije.
Gita ne skita

Zamislite koliko bi vam bilo lakše kretati se po gradu da imate slobodne ruke, a ne prepune teških vrećica i nezgrapnih paketa. Pa, možda je došlo vrijeme da se oslobodite svakodnevne muke nošenja teškog tereta bilo kad i bilo gdje. Pojavila se Gita inteligentan okretni teretni robot dizajniran i projektiran da vas prati u stopu. Pažljiv je u prometu, zna zakočiti, vješto balansira i ima dinamiku kakva se očekuje od vozila visokih performansi.
Stvari s mozgom

U Kaliforniji postoji startup tvrtka Brain of Things koja već razvija robotske kuće, stanove prepune senzora s automatiziranim uređajima koji će imati sposobnost prepoznati navike stanara. Evo kako neki tehnolozi koji istražuju tehnologiju pametne gradnje vide budućnost stanovanja.
Pametni telefon na kotačima

Ni automobili više nisu ono što su nekad bili - limeni ljubimci o kojima su svu brigu vodili automehaničari i električari. Otkad su im nove tehnologije zašle pod kožu mehaniku je zamijenila elektronika, a verbalno komuniciranje informatika.
Dnevna soba u zelenom kaputu

Svi znakovi ukazuju da je ove godine za dnevnu sobu zeleno dekorativna boja broj jedan. U obzir dolaze sve nijanse, no najpoželjnije su one svježe, biljne s prirodnim šarmom koje u prostor unose vedrinu i naglašavaju dojam čistoće. No, to se ne odnosi samo na dekorativne tkanine. Uza zelene presvlake zelenim možete ukrasiti i prozore i podove pazeći pritom da se nijanse fino nadopunjuju i da ih ipak ne bude previše.
Inovativno od otpada

Recikliranje se smatra jednim od ključnih čimbenika u održivom gospodarstvu, a to vrijedi i u području opremanja interijera. Već postoji niz proizvođača s instinktom za stvaranje inovativnih proizvoda od recikliranih komponenti - PET boce i stare ribarske mreže samo su dva primjera kako se reciklirani materijali mogu ponovno upotrijebiti za proizvodnju dekorativnog tekstila.
Materijali koji mijenjaju svojstva

Pametni inovativni materijali imaju višestruki potencijal i u dizajnu interijera. Oni su višefunkcionalni, fleksibilni i održivi, a opisujemo ih kao pametne jer mogu mijenjati svoja svojstva na ciljani način.
Kućica Bob

Tri studenta arhitekture na Državnom sveučilištu Montana dobili su potporu za dodiplomski studijski program što su iskoristili za financiranje projekta BOB - Backyard Office Box - mobilnu kućicu za ured.
Projektno nasljeđe

Pitanjem klimatskih promjena bave se svi pa i na Sveučilištu EAN u Bogoti. Tamo je projektirana nova sveučilišna zgrada nazvana Projektno nasljeđe, a u nastavni plan i program ugrađena je graditeljska filozofija održivog pristupa…
Spock među studentima

Na Fakultetu elektrotehnike i računarstva, Sveučilišta u Zagrebu pod tim je imenom pokrenut studentski startup inkubator usmjeren prema visokim tehnologijama i budućnosti. FER-ovi profesori i znanstvenici poznati po dobroj suradnji sa studentima osmislili su Spock u svom okruženju kako bi im mogli pomagati pri realizaciji njihovih projekata.
Povodom 60. rođendana elektromotora EM-1
Veliki trag malog motora

Ove godine navršava se 60 godina od prvog predstavljanja i stavljanja u prodaju elektromotora EM- 1. Tadašnjim mališanima i učenicima taj je motorčić otvorio pogled u svijet tehnike.
Fotonapon na brodu
Dohvatimo energiju iz obalne mreže

Pri osmišljavanju fotonaponskog sustava za napajanje brodskih trošila u prošlom smo nastavku definirali tri tipske baterijske bank, no, namjerno smo previdjeli činjenicu kako modul snage 270 Wp zahtijeva 1,7 m2 prostora bez sjene! Kako broj modula najčešće ne određuje postupak usklađenja modula, punjača i potreba baterije već isključivo raspoloživi prostor na plovilu potrebna razina struje punjenja kućne baterije brodice mora se ostvariti uz pomoćni izvor. Najjednostavnije je dovesti energiju s obale, čime ćemo se baviti u ovom nastavku.
Fotonapon na brodu
Startna baterija

Kad je riječ o osmišljavanju fotonaponskog sustava dosad smo polazeći od tri baterijska sloga došli do usklađenih sustava koji mogu napajati brodska trošila puneći se samo iz fotonaponskih modula. No, često je na brodici premalo mjesta za montažu dostatnog broja modula pa smo sustave reducirali, ali smo osigurali dodatno punjenje preko punjača priključenog na obalnu mrežu.
IPTV protiv satelitske televizije - novi omjer snaga

Satelitska televizija već desetljećima caruje u našim domovima nudeći nam informativne, dokumentarne, filmske, zabavne, sportske i ostale programe iz cijelog svijeta. Ali, sad ima jaku konkurenciju - stigla je IPTV televizija koja daje puno više mogućnosti na vašem TV prijemniku.
Sisak pod znakom sunca

Razvoj praktičnog automobila na sunčev pogon ima povijest dugu četrdesetak godina, a prva solarna utrka Tour de Sol održana je 1985. godine u Švicarskoj. Toj kategoriji svijetu smo se prije pet godina priključili i mi, a nositelj našeg projekta Soela je Tehnička škola Sisak.
halo, majstore
Kako odčepiti odvod

Kad vam se začepi odvod iz sudopera, zahoda, kade... ili pak primijetite da voda otječe vrlo sporo, to je znak da se u cijevima nataložilo toliko mulja da je vodi potpuno zatvoren put. Što učiniti? U panici najprije pomišljate da nema rješenja bez profesionalne pomoći, no varate se, jer možete si pomoći i sami.
jožin ekokutak
Koze i požari

Tijekom izvještavanja o velikim požarima u Dalmaciji ovog ljeta u jednoj televizijskoj emisiji, pilot koji je gasio vatru canaderom napomenuo je kako je nužno napraviti strategiju za sprečavanje, nadziranje i gašenje požara. Takva, dobro planirana strategija mora uzeti u obzir razne mogućnosti.
tehnički vremeplov
Užad i konopi: neraskidive veze

Uže je nastalo uvijanjem i pletenjem vlakana jednih preko drugih, kako bi se dobio deblji lanac koji može povlačiti, vezati i povezivati razne predmete i elemente. Izumili su ga lovci kako bi lakše podizali i nosili plijen, a služilo im je i pri gradnji nastambi i raznim drugim poslovima. Izumljeno je u pretpovijesno doba i bitno je za napredak ljudske zajednice, jer su konopi kroz povijest imali važnu ulogu i pri brojnim daljnjim izumima...
Download uz elektroniku / Feritni ATX transformator:

Montažna i tiskana pločica

Za downloade iz prethodnih brojeva kliknite ovdje.

Majstor
Zina d.o.o.
Ivanićgradska 64
10000 Zagreb, HR
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
NAŠI PARTNERI: